Tabata trening – 4 intenzivne minute zabave!

Koliko puta ste samo čuli: „Nemam vremena ići u teretanu“ , „Radim po cijeli dan pa ne stignem trenirati“ ili „Pa gdje ću još ići trčati sat vremena nakon cijelog dana“? S Tabata treningom vašim izgovorima je došao kraj! Možete li zamisliti da jedan krug traje svega 4 minute? Zvuči nemoguće, pa svi smo naučili da „kampiramo“ u teretani po 2 sata dižući utege i odabirući najizazovnije vježbe. Mnogi od nas imaju i problema s držanjem rasporeda odmora između vježbi, te nam se trening oduži nepotrebno, a i ponekad je iznimno teško pronaći motivaciju za trening. Tabata trening je visokodinamičan, zabavan, brz, efikasan te je zbog toga postao toliko popularan u svijetu fitness-a da ga sve veći broj osobnih trenera uključuje u svoj plan treninga. Što je to zapravo Tabata trening i što ga čini toliko popularnim?

Što je to Tabata trening?

Tabata je visokointenzivan trening u intervalima od 4 minute i to tako da se 20 sekundi vježba, 10 sekundi odmara i tako 8 puta. Prema znanstvenicima, ovaj stil treniranja je toliko efikasan da ćete sagorjeti više kalorija trenirajući s Tabatom nego blagim trčanjem.

Tabata vježbe

Tabata trening - 4 intenzivne minute zabave!
Tabata trening - 4 intenzivne minute zabave!

Dinamičan ritam, maksimalni trud, eksplozivne vježbe i pridržavanje intenzivnih 20 sekundi su magična formula s kojom ćete cijelu godinu imati summer body goals. Pri odabiru vježbi budite maštoviti: ubacite vježbe s bučicama, girjom, preskačite uže, odradite koji čučanj ili marince, držite plank,…ma zasigurno imate puno različitih vježbi u svom repertoaru. Možete odraditi trening samo sa svojom težinom ili ubaciti koji uteg, naravno, sve ovisi o vama i koji efekt želite postići.

Tabata timer

Za što kvalitetniji trening koristite štopericu. Tako ćete točno znati koliko dugo trenirate i koliko se odmarate i neće moći varati sami sebe tijekom treninga. Postoje na YouTube i, takozvane, Tabata songs: vježbate uz pjesmu koja se izvodi u tom trenutku slušajući upute kada započeti s vježbom, kada stati te koji je krug izvođenja vježbe.

Tabata trening za mršavljenje

Dokazano je da se s visokointenzivnim treninzima u intervalima brže dolazi do željenih rezultata. Masti brže sagorijevaju, povećava se aktivnost i brzina metabolizma, ubrzava se potrošnja kisika i do 48 sati nakon treninga, što znači da naše tijelo gori masti kada mi aktivno i ne treniramo. Stoga je Tabata trening idealan za one koji žele smršaviti, ali i za one koji žele definirati svoje mišiće, oblikovati tijelo i doraditi svoju trening rutinu.