5 načina za skupiti recenzije

Uvod

Koji je najčešći izvor informacija kojim se služite pri odluci koji restoran rezervirati ili na koju destinaciju otputovati?

Recenzije, naravno! I niste jedini u tome – 57% korisnika je izjavilo da društvene mreže imaju veliku ulogu pri konačnoj odluci, a možemo pretpostaviti da će ta brojka samo rasti u budućnosti. Matematika je jednostavna: što je veća brojka pozitivnih komentara, to je veća šansa da će se netko odlučiti za vašu uslugu/proizvod. Biti prisutan na društvenim mrežama više nije dovoljno – trebamo naučiti generirati rezultate od njih, a najbolji način za to su recenzije!

Recenzije su zasigurno najefikasnija digitalna verzija „usta do usta“ marketinga i imaju veliku moć utjecati na odluke vaših budućih klijenata. Online recenzija ima veliku moć u modernom poslovanju te može pomoći u online promidžbi vašeg business-a, stoga vam donosimo 5 načina kako skupiti recenzije:

1. Zamolite učestale klijente da vam napišu recenziju

Stalni klijenti su zasigurno prepoznali nešto hvalevrijedno u Vašem radu te je to razlog zašto se stalno vraćaju, a Vama mogu dati jasan uvid što Vam je najjača točka poslovanja i što ih najviše oduševljava.
Na koji način najlakše zamoliti klijente da vam ostave recenziju? Najbolje bi bilo da zamolite klijenta da na licu mjesta ostavi recenziju. Tako ga možete usmjeriti i pomoći ako pomoć zatreba te biti sigurni da je recenzija zaista i napisana. Većina klijenata ima najbolje namjere ostaviti recenziju i zasigurno žele pomoći Vama i Vašem poslovanju, ali većina će to smesti s uma.

2. Isprintajte QR kod i ostavite ga na vidljivo mjesto

Još jedan razlog zašto propuštate veliki broj recenzija je taj što proces ostavljanja recenzija ponekad zna biti naporan i ljudima se jednostavno ne da. Stoga je bitno olakšati ovo što je više moguće Vašim klijentima. QR kod služi kao direktna poveznica između klijenta i vašeg profila gdje se ostavljaju recenzije. Klijenti jednostavno skeniraju QR kod i automatski ulaze na vaš profil, a kada su već tu onda su samo jedan korak od toga da ostave recenziju. Najjednostavnija metoda je da QR kod isprintate te postavite na vidljivo mjesto. QR kod sam priča priču, stoga će možda klijenti se zaintrigirati o čemu se radi i poželjeti ostaviti vam recenziju i bez da ih vi dodatno napominjete.

3. Promovirajte QR kod putem društvenih mreža

Sada kada znamo važnost QR kodova i kako nam pomažu u ubrzavanju proces recenziranja, vrijeme je da ih iskoristimo još opširnije na način da ih kombiniramo s društvenim mrežama. Ne moramo objašnjavati važnost društvenih mreža. Ne postoji osoba koja nije čula za Facebook i Instagram. Iskoristite tu činjenicu za promovirati svoj business: objavite QR kod kao objavu ili kao priču, dajte do znanja ljudima da vam je njihovo mišljenje bitno za poslovanje. Na taj način pokazujete klijentima da Vam je stalo kako do njih, tako i do posla, a ovo je samo još jedan način da potvrdite svoju vrsnost ili unaprijedite stavke koje možda malo kaskaju.

4. Re-postajte feedback od klijenata i poslovnih partnera:

Zamislite situaciju: vaš klijent ima 2000 pratitelja na instagramu, zadovoljan je pruženom uslugom te vas je odlučio pohvaliti, stoga vas je označio (to jest, taggirao) u objavi ili priči. Vi ste presretni jer sad postoji šansa da će ta objava nekog od tih 2000 pratitelja zaintrigirati i da ćete tako potencijalno dobiti nove klijente. Tu proces ne staje! Re-postajte objavu da i vaši drugi klijenti vide tu objavu. Prvenstveno, dajete ljudima ideje (možda bi i netko drugi želio tu uslugu). Nadalje, potvrđujete kvalitetu svoga rada te samo dokazujete svojim klijentima da su na pravom mjestu (velika je konkurencija) te, na kraju, možda će i vaš klijent dobiti nove pratitelje. Zašto ne?

5. Organizirajte nagradnu igru

Ovo je potencijalno najbolji način za prikupiti nove pratitelje, to jest, potencijalne kupce i nove recenzije.
Prije nego što se uputite u organiziranje igre, zapitajte se iduće stvari:

– kakav tip publike ciljam?

– kakvu ću nagradu ponuditi? (to ovisi o vrsti pratitelja na koje ciljate)

– koliko dugo će trajati nagrada igra?

– tko može sudjelovati?

– koliko često moram podsjećati publiku na nagradnu igru?

– koja su pravila igre? (primjerice: moraju li me zapratiti?, koliko osoba moraju označiti?, moraju li share-at igru kao Instagram priču?)

Nadamo se da vam je ovaj kratki vodič o načinima za prikupljanje recenzija dao neke ideje i upute kako maksimalno iskoristiti potencijal društvenih mreža, unaprijediti njihovu vidljivost i, kao rezultat – u tren oka unaprijediti svoj digitalni marketing. Prikupljanje recenzija zahtjeva malo vremena i truda, ali je to investicija koja se dugoročno isplati. Vidjet ćete!

1205 +
Svaki novi pratitelj je
potencijalni novi klijent.
Novi klijent je potencijalna
nova recenzija.
A svaka nova recenzija
je prilika za nove klijente.

Za kraj valja naglasiti da postoji i faktor “sram me je” ili “strah me je” recenzija.
Što se tiče potonjeg, ukoliko radite svoj posao kvalitetno, strastveno i pošteno sigurno ćete u najgoru ruku dobiti konstruktivnu kritiku u mnoštvu pohvala i preporuka.
Nekima su recenzije novi pojam pa kao takva im stvaraju nelagodu ili im čak bude neugodno pitati klijenta da ostavi recenziju. Ovo se dogodi jer ponekad imamo iskrivljenu sliku pojma pitanja za recenziju. To ne smije biti “moljakanje”  klijenata da napišu nešto lijepo nego upit klijentu da ostavi svoje mišljenje i da Vam na taj način potvrdi kako radite točno kako ste zamislili ili Vas usmjeri kako poboljšati svoju uslugu. Ovaj sistem interne kontrole je nešto što rade gotovo sve uspješne tvrtke, neovisno o veličini. Znamo, ponekad su komentari nesuvisli i nekonstruktivni, a nekada ih znamo doživjeti i previše osobno, ali ne smijemo zaboraviti da je to sastavni dio poslovnog života, i s pravim stavom samo još jedan način da se poboljšamo i unaprijedimo poslovanje, a da ne spominjemo koliko samo jedna riječ ohrabrenja može učiniti i pomoći Vam da ponovno nađete motivaciju i strast za svojim poslom.

Slažete li se s ovom analizom?
Što biste dodali na ovaj popis?
Ostavite nam komentare ispod!