Motivacija za trening

Kako pronaći motivaciju?

Koliko samo puta smo se našli u situaciji gdje znamo što bi trebali učiniti, znamo što je dobro za nas, ali nikako se natjerati napraviti pravu stvar. Nemamo elana, teško se pokrenuti i na kraju nam samo ostaje grižnja savjesti, a glavni krivac je nedostatak motivacije.

Prije nego što prijeđemo na neka od rješenja, moramo proći kroz nekoliko najčešćih izlika i objasniti zašto su naša “objašnjenja” zapravo samozavaravanje.

Tipične izlike

Izlike

1. Trenirat ću sutra

Dobra je šansa da nećeš. Koliko puta smo si rekli ovu rečenicu, i onda sutra ništa. Zašto bi ovaj put trebalo biti drukčije? Zašto ne danas, zašto ne odmah?

2. Od ponedjeljka počinjem!

Da, jer ponedjeljak je čaroban dan, novi početak; novi ja. Dodajmo još i “od prvoga u idućem mjesecu” ili ono najbolje: novogodišnja odluka “od 1.1. počinjem”.  Sad ili nikad, to je filozofija koja u najkraćem obliku obuhvaća ovu stavku i prijašnju.

3. Ne volim trenirati

Šteta, lakše je pronaći motivaciju kada radimo što volimo, ali postoji niz razloga zašto bi trebali trenirati iako nam to možda nije zabavno. Iz zdravstvene perspektive, treniranje smanjuje visoki tlak, čini srce jačim, pomaže pri izgradnji kostiju i mišića, smanjuje masnoću u tijelu. Iz psihološke perspektive, smanjuje stres, pomaže ostvariti redoviti i kvalitetan san, čini nas samopouzdanijima i pomaže pri izlučivanju endorfina koji će nam pomoći da se bolje osjećamo, a shodno s tim pomaže protiv depresije i anksioznosti.

4. Nemam vremena

Većina nas ima dosta vremena, ali ga ne znamo pametno rasporediti i trošimo vrijeme nepotrebno pa imamo dojam da “nemamo vremena”, a čak i ako imamo jako puno obaveza teško je za povjerovati da ne možemo odvojiti 20-ak minuta za jedan brzinski trening (pročitajte naš tabata trening za ideju kako brzo odraditi trening), a ako ste zatrpani obvezama, lako je moguće da ste i pod blagim stresom, a to je razlog više da pronađete vremena za trening.

5. Nisam dobar/dobra u sportu

Ovo uopće nema veze, niti je pametno uspoređivati se s drugima. Vježbom ćete postati bolji nego što ste bili, a vlastiti napredak bi nam trebao biti glavni fokus.

6. Nemam s kim trenirati

Ako nemate prijatelje koji vole trenirati i ako ne dijele vaše aspiracije u ovom polju, imate niz mogućnosti za upoznati istomišljenike u fitness studijima, centrima, teretanama, trkalištima, street workout zonama i slično. Također, imate i opciju online treninga, kao i osobnih trenera.

Rješenja

1. Stvoriti naviku

A sada kada smo eliminirali izlike, pokušajmo pronaći nekoliko rješenja za motivaciju. Ljudi su bića navike, ako stvorimo naviku treniranja, riješili smo većinu problema. Razna istraživanja su provedena na temu navika i koliko je vremena potrebno. Dugo vremena se govorilo o tome da je potrebno 21 dan za stvoriti novu naviku, ali vjerojatno intuitivno ste skeptični kako je moguće tako precizno odrediti koliko je potrebno za stvoriti naviku kada nismo svi isti. I tu ste sasvim u pravu jer ovdje je riječ o brojci za vrlo specifičan slučaj, koji se donekle pogrešno izvukao iz konteksta i zadnjih 50-ak godina uspostavio kao općeprihvaćena činjenica. Novija istraživanja kažu da je potrebno između 18 i 254 dana, dok je prosjek među ispitanicima bio 66 dana.

2. Napraviti plan

Sada kada imamo cilj, možemo prijeći na plan. Voljeli imati sve isplanirano ili ne, ne bi bilo loše napraviti plan treninga jednom tjedno (ili mjesečno). Odredite vrijeme početka treninga, ako ne i trajanje i nastojte se držati plana i programa. Dobro bi bilo da se treninzi odvijaju na iste dane te u iste sate, ali ako vam raspored ne dopušta takvu slobodu onda se potrudite da broj treninga tjedno bude konzistentan.

3. Dogovor s drugom osobom

Probajte se dogovoriti s prijateljem ili prijateljicom.Sebi lako možemo odgoditi trening, ali ako imamo obavezu prema drugoj osobi, onda je ponekad lakše samo “odraditi” taj trening, nego smišljati izlike i ostavljati prijatelja ili prijateljicu na cjedilu.

4. Upišite se u teretanu, fitness centar ili klub

Učlanite se u fitness studio, centar , teretanu ili upišite nekakav grupni sport. Već ste platili članarinu, ako pomislite na izbjegavanje treninga, znate da će vas gristi savjest jer ste novac u tom slučaju potratili.

5. Unajmite trenera ili trenericu

Unajmite osobnog trenera ili trenericu. Osim što će vam pomoći da pravilno izvodite vježbe i da optimizirate svoje vrijeme provedeno trenirajući, treneri će vam pomoći i pri motivaciji. Ne samo što će vas nagovarati na treninge, već će vrlo vjerojatno i njihova motivacija za trening prijeći na vas. Vjerujemo da poslovica “s kim si, takav si” se može ovdje primijeniti.

Zaključak

Za kraj sumirajmo još jednom: moramo stvoriti rutinu, prisjetiti se kako izlike ne postoje i držati se plana i programa kako bi bili u dobroj formi, bili zdravi, izgledali bolje i ono najvažnije, osjećali se bolje.
Pa što čekate idemo odraditi jedan trening odmah! Kasno je? Dobro, onda ću sutra ipak 🙂