Trajni lak vs Dipping tehnika vs Gel nokti

Drage dame, evo jedan tekst posvećen isključivo vama! Po lajkovima i komentarima na Instagramu vidimo da je ovo jedna od najpopularnijih i najomiljenijih tema – njega noktiju. Postoje tri tehnike za urediti vaše nokte koje su zastupljene u salonima: trajni lak, gel i dipping tehnika, te ćemo u sljedećim minutama objasniti postupak stavljanja trajnog laka, gela i dipping praha, vremensko trajanje te prednosti i mane. Prije svega, valja naglasiti da je manikura baza jer, kao što znamo, lijepi nokti su uredni nokti! Nema smisla imati šljokice, nail art i predivne boje ako imamo zanoktice i mrtvi sloj kože i nokta. Njega ruku i noktiju u salonima dolazi u paketu! Prije apliciranja trajnog laka/gela/dipping praha, potrebno je omekšati kožicu oko nokta za lakšu obradu, pogurati kožicu oko noktiju (ne odstraniti nožicama!) te odstraniti zanoktice. Potrebno je ponoviti proceduru u više tretmana ukoliko imate problema s viškom kožice, neovisno od apliciranja laka nakon klasične manikure. Manikura je zapravo priprema nokta za trajni lak, gel i dipping prah te prva faza postupka njege noktiju.
Recite DOVIĐENJA acetonima, turpijama i zalihama lakova za nokte kod kuće! Život je prekratak da bi ga proveli čekajući i do 30 minuta da se klasični lak za nokte osuši, zar ne?

TRAJNI LAK

San svih žena! Lak za nokte koji se ne skida nakon prvog pranja suđa. Postojanost laka čak i do 2 tjedna – zvuči odlično! Zbog svojih sastojaka (među kojima su silikon i smola) lak se lako nanosi te je nakon apliciranja trajnog laka potrebno istog osušiti u lampi. Nokti će izgledati svježe i biti postojani minimalno 15 dana. Sami postupak traje oko 45 minuta (skupa s manikurom, nanošenjem laka te sušenjem u lampi), a ukoliko traje znatno manje od toga znači da su neki koraci preskočeni te da vam stoga krajnji rezultat neće biti visoke kvalitete (čitaj: ostale zanoktice, nekvalitetna manikura, zamagljeni lak, pucanje laka nakon par dana). Postupak nanošenja trajnog laka je sljedeći:

  1. Manikura ili priprema nokta
  2. Nanošenje baze 
  3. Nanošenje željene boje – 2 sloja 
  4. Lakiranje za završni sjaj 
  5. Skidanje masnoće i viška laka s nokta
  6. Čišćenje prašine i nanošenje završnog ulje na kožice

Dobro napravljeni trajni lak na noktima bi trebao štititi prirodne nokte od vanjskih utjecaja te spriječiti pucanje i listanje prirodnih noktiju. Trajni lak je upakiran u tamnim bočicama, slične kao one u kojima su upakirani i klasični lakovi za nokte, stoga pripazite da slučajno ne kupite ili ne odete u salon koji koriste gelove u boji kao trajni lak koji su staklaste strukture te vrlo brzo dolazi do pucanja.

GEL NOKTI

Sama tema geliranih noktiju je izrazito duga i opširna, stoga ćemo ih pokušati objasniti u samo par crta i razriješiti neke predrasude koje ste zasigurno već čuli (naglašavamo riječ predrasude). Sigurni smo da je svaka žena na ovoj kugli zemaljskoj barem jednom u životu imala gel nokte za neku prigodu i to sigurno ili poznati nam „french“ (francuska manikura) ili otmjeni „nude“ (boja kože) ili klasične crvene nokte. Razvoj tehnike gel noktiju je impresivan: od produljenja noktiju tipsama i lijepljenja ukrasnih naljepnica do nail art-a (crtanje po noktima), cirkona i produljivanja noktiju šablonama – gel nokti su za svakoga jer svaka žena može vrlo lako doći do željenog oblika, duljine i izgleda. Postupak kod gel tehnike je sličan kao i kod trajnog laka, samo što se nakon baznog lakiranja nanosi gradivni gel (a ne odmah boja, kao kod trajnog laka) u svrhu učvršćivanja nokta. Dodatnim turpijanjem se nokat dodatno oblikuje i usavršava. Nažalost, zbog krivo proširene informacije, mnoge djevojke imaju averziju prema gel noktima. Naime, proširila se vijest da se zbog turpijanja pri skidanju gela oštećuje ploča prirodnog nokta što naprosto nije istina! Ukoliko dođe do oštećenja prirodnog nokta nakon gela, radi se o krivoj izvedbi. Valja još napomenuti jednu stvar: neke cure imaju nerealna očekivanja stoga misle da mogu imati nerazmjerno duge nokte s obzirom na duljinu ploče prirodnog nokta bez da se slome. Posavjetujte se o realnoj duljini s vašom kozmetičarkom prije nego što započnete s tretmanom.

DIPPING NOKTI

Za razliku od trajnog laka i gel manikure, kod dipping nails se ne koristi UV lampa. Zapravo se radi o prahu za nokte koji se nanosi u više slojeva na bazu. Dipping nokti traju od 2 do 3 tjedna (ovisno o brzini rasta vašeg prirodnog nokta) te su sami nokti tanki, glatki i izdržljivi. Iako je sama tehnika tretiranja noktiju s dipping prahom manje agresivna, valja pripomenuti da je higijena izuzetno bitan faktor u dipping tehnici. Naime, ne bi trebalo „umočiti“ nokat u posudicu s prahom zbog potencijalnog širenja bakterija. Ne vrijede lijepi nokti dobivanja gljivica ili infekcije na noktima, zar ne? Umjesto toga, prah se nanosi na nokat četkicom koja se nakon procesa dezinficira.

A za dobru manikuru pogledaje neke on naših stručnjaka na ovim linkovima:
 Split
 Trogir
 Sinj
 Imotski